Til seters
Separering med elektrisk separator (til venstre) og siling av melk til høyre. Fra Innergammelsetra i Grøvudalen

Separering

Hvis du skal lage rømme, smør, pultost eller gammelost, eller rett og slett har lyst på fløte, må du skille fløten fra melka. Det gjør de aller fleste ved å separere. Da er det separatoren som gjør jobben for oss. Vi heller melka i separatoren, sveiver separatoren i passe fart slik at fettet skilt ut som fløte og renner ut i ett rør og den separerte melka i det andre røret.

Hvis du ikke har separator kan du også skille ut fløten ved å la fersk, nysilt stå helt i ro natta over. Fordi fett er lettere enn vann, flyter fettet opp. Da kan du ta det av med en flat skje. Før separatoren kom, var det vanlig å helle melka i trekjørel og der det sto til fløten kom opp. Melka ble helt forsiktig i spann, mens fløten som var litt fastere, ble holdt igjen med en egen, stor, flat treskje.

crossmenu