Til seters
Separering med elektrisk separator (til venstre) og siling av melk til høyre. Fra Innergammelsetra i Grøvudalen

Separering

Hvis du skal lage rømme, smør, pultost eller gammelost, eller rett og slett har lyst på fløte, må du skille fløten fra melka. Det gjør de aller fleste ved å separerer. Da er separatoren som gjør jobben for oss. Vi heller melka i separatoren, og når melka renne i gjennom mens separatoren går fort rundt, blir fettet skilt ut som fløte slik at det kan renne ut i ett rør, og lettmelka i et annet.

Hvis du ikke har separator kan du også skille ut fløten ved å la fersk, nysilt stå helt i ro natta over. Fordi fett er lettere enn vann, flyter fettet opp. Da kan du ta det av med en flat skje. Før separatoren kom, var det vanlig å helle melka i trekjørald og der det sto til fløten kom opp. Melka ble heldt forsiktog i spann, mens fløten som var litt fastere, ble holdt igjen med en egen, stor, flat treskjei.

crossmenu