For 100 år siden var det ganske vanlig å ha både ku og geit på setra, men på de aller bratteste setrene på Vestlandet var det bare geita som dugde. Den kan ta seg fram på de utroligste steder, og de har visst ikke mye høydeskrekk heller. Geitene i Norge er av typen Norsk melkegeit. Som kua melkes også geita hver dag, vanligvis morgen og kveld. Geitene kjeer, det vil si føder killinger, vanligvis i januar - mars. De melker alt fra 2-6 liter om dagen. Oftest blir killingene tatt fra mora, men om de fortsetter å gå med mamma deler vi melka med killingene. Det er vanlig at de får en til to killinger, men de kan også få tre. Hvis det bare en en killing, så greier det som regel ikke drikke opp all melka alene.
Det er ca 38000 Norsk melkegeit i Norge, men ikke alle av disse er på seter. Rasen stammer fra den nord-europeiske landrasegeita og har i nyere tid vært lite påvirket av utenlandske raser, bortsett fra noen spredte importer av saanengeit fra Sveist og fransk alpin.
Rasen har stor variasjonsbredde når det gjelder farge, fargekombinasjoner og fargemønster. Geitene kan ha kort eller langt ragg, være kollet eller hornet og ha mye eller lite botnull (kasjmirull). Bygningstrekk kan også variere mye. En gjennomsnittlig melkegeit veier rundt 50 kg. Hun produserer i gjennomsnitt 700 liter melk årlig.
Tidligere ble geitene skilt i lokale raser eller typer, som telemarksgeit, dølageit, vestlandsgeit og nordlandsgeit. I dag er det genetiske forbindelseslinjer mellom områder i hele landet og Norsk melkegeit er derfor betegnet som én rase.
Kilde Norsk Sau og Geit