Buferd handler altså om å flytte med alle husdyra fra gården og til en seter som ligger så langt unna gården at det er like praktisk at fol og dyr blir boende der. Noen setre ligger kanskje 2 mil fra gården, og noen bare noen kilometer. Alt etter som hvor langt unna setra ligger kan buferden kan ta tid og være litt slitsom både for folk og dyr, men ofte stor stas å komme fram. Dette ble ofte feiret med noe ekstra godt, som rømmegrøt, også kalt buferdsgrøt.
Etter en lang og god sommer går turen/buferden hjem til gards igjen. Den dagen det skal buføres hjem er det mye som skal gjøres og pakkes. Det er det siste melkestellet for sommeren, og derfor skal det ikke lages mer smør på setra. Melka er derfor full av sitt naturlige fett, og osten som blir lagd på buferdsdagen er lagd av helmelk. Den ble regnet for å være ekstra god og kalles buferdsost
Dagen dette skjer, blir kalla bufardagen. I eldre tider, da det var mange fler på setrene var buferdsdagen mange steder fast for hver gård eller grend.
Bli med på buferd rundt om i landet