For å yste trenger du egentlig bare en gryte og en varmekilde, egentlig. Og melk da, selvsagt. Men for å få osten så god som mulig, er det lurt å ha riktig utstyr. Og så er det deg; det blir kanskje litt søl, så ta på forkle. Og så vil ikke ha hår i maten, så ta gjerne på skaut, eller bind opp håret.
Utstyret du bruker kan være av all slags materiale, så lenge det er godkjent for matproduksjon, og rent. Har det stått en stund har det gjerne samlet støv, så skyll eller vask med ulnkent vann før du bruker det.
Når du er ferdig med ystingen må utstyret vaskes grundig i oppvaskmaskin eller i varmt vann og Zalo. Før du vasker i varmt vann må utstyret skylles i lunkent vann, ikke for varmt for da kan melkerestene sette seg fast. Etter såpevasken settes utstyret på et rent og tørt sted, opp-ned så det ikke blir stående vannrester. Oppvasken bør tørke et sted der det ikke går så mye folk inn og ut, og som er lett å holde rent.
Du trenger altså:
Ystekjele
Kjelen du skal bruke avhenger av hvor mye melk du har. Og den må kunne varmes opp.
Oste-termometer
Kniv eller osteharpe
Osteform
Osteformen skal passe til mengden melk du har. Kvitostformer har hull så mysen kan renne av. Det finnes osteformer av tre og plastikk. Du kan også selv lage en osteform ved å lage hull i et lite spann.
Rørepinne
Osteklede
Sil